Segones trobades de les nostres viatgeres al Identitats i Miralls

  • Categoria de l'entrada:desdelamina

El viatge continua i les nostres participants ja han superat les segones trobades del Identitats i Miralls. Si en les sessions inicials de servei us parlàvem de nervis i expectatives, ara us compartim una certa serenor acompanyada de nous dubtes. 

Amb totes aquestes emocions aterraven la Sandra i el Miquel a la UEC (Unitat d’Escolarització Compartida) de La Mina. Sabien que haurien de treballar amb adolescents i que haurien de liderar la sessió des de la motivació i el joc. Les primeres impressions, però, no es farien esperar gaire: “No ha estat dels millors acolliments que hem rebut, entraven al centre sense ni tan sols un “hola”, a simple vista denotaven que no venien molt animats a l’activitat. En aquests moments, hem tractat de portar tan bé com sigui possible la situació, però inevitablement ens hem quedat una mica impactats”.

Tot i així, la Sandra i el Miquel van vèncer la seva por a no poder desenvolupar les dinàmiques preparades i les sensacions van anar evolucionant: “Nosaltres teníem una expectativa de la dinàmica, ens ha omplert d’orgull que la dinàmica superés el nostre pensament”. 

Sobre drogues, conflictivitat i convivència es va xerrar durant la sessió i l’intercanvi va resultar mutu finalment: “Ens hem identificat moltíssim amb ells/as perquè nosaltres ens hem sentit així en algun moment de la nostra vida i potser explicar des de fora unes experiències que s’assemblen a les seves pot servir-los com a punt d’inflexió”.

Imatge de la segona sessió amb la UEC, Identitats i Miralls 2019

La qüestió de les drogues també es va posar sobre la taula en la sessió de servei de la Cristina, l’Alba i la Laura. En aquesta ocasió, es trobaven amb persones usuàries del Situa’t, un servei d’acompanyament i inserció laboral a persones en situació de drogodependència.

A través d’una dinàmica de role-playing, les tres participants van analitzar una notícia sobre referents gitanos a la universitat i les observacions no les van deixar indiferents: “Es van palpar un seguit d’emocions que van aflorar durant les interpretacions del joc: il·lusió, arrepentiment, esperança, impotència, motivació i desmotivació, superació, tristesa, admiració, entre d’altres.”

Els estereotips i els prejudicis, una vegada més, es van anar desmuntant: “Vàrem sortir amb una imatge diferent de la que pensàvem a l’inici, ja que no esperàvem que fos un col·lectiu tant dinàmic i participatiu a l’hora de donar la seva opinió, així com també de dur a terme el joc del ​ Role Playing ​ amb tant d’èxit.”

Imatge de la segona sessió amb Situa't, Identitats i Miralls 2019

Per la seva banda, la Soukaina i la Cristinina van trobar-se amb una parella de veïns del barri amb qui van descobrir alguns fets rellevants de la història del barri: “Abans d’analitzar el vídeo, la simpàtica parella ens va explicar els positius impactes de La Mina, realitzats a través de l’associació de veïns, on l’Emilio participava fa uns anys, i la Plataforma. Alguns d’aquests impactes van ser l’asfalt dels carrers de La Mina, la creació del mercat, la biblioteca, l’ambulatori amb més especialitats, habitatges nous i casals”.

De la sessió, destaquen especialment “l’altra cara del barri i l’optimisme” dels dos convidats.

Sessió amb l'Emilio i la Remedios, veïns del barri, Identitats i Miralls 2019

El viatge a bord del Identitats i Miralls continua: a les nostres aprenents encara els queda una darrera sessió de servei per viure. I nosaltres us las compartirem per fer-vos partícips de les seves aventures i inquietuds!