XANCLETES LILES :: Surt

  • Categoria de l'entrada:desdelamina

Durant aquest mes de juliol ens hem plantejat fer un bon grapat d'articles on poder conèixer, compartir i reflexionar com s’està treballant actualment la qüestió de gènere, el feminisme i les seves propostes entorn de la transformació social.

Continuem amb la presentació de Surt, una associació que porta 13 anys treballant per l'empoderament i la visibilització comunitària de les dones gitanes al barri.

SURT és una entitat de dones que neix el 1993 a Barcelona amb l’objectiu de facilitar el procés d’incorporació de les dones al mercat de treball, sobretot d’aquelles que per diferents motius es trobaven en situació d’especial vulnerabilitat.

 

 

La trajectòria de Surt al barri de la Mina comença l’any 2001 amb la posada en marxa d’un  projecte  d’Orientació Laboral per a Dones Gitanes. Actualment el recurs ha esdevingut un veritable punt de referència per a les dones del barri. Els punts forts d’aquest itinerari han estat i són: un disseny personalitzat del projecte professional-formatiu de les dones, l’empodarament a partir del treball per competències, la presa de consciència en clau de gènere i  la promoció d’una  mirada i un impacte comunitaris.

 

 

 Aquesta perspectiva comunitària amb la que s’han desenvolupat les accions de Surt a la Mina, ha propiciat el sorgiment de noves propostes d’intervenció basades en els desitjos i necessitats de les pròpies dones gitanes. Al 2014 neix el projecte de salut comunitària i  empoderament  Posa’t en Forma, on a partir d’una activitat lúdica i motivadora, com són les classes de zumba, es volen revertir determinades dinàmiques entorn a la salut física, psíquica i emocional de les dones gitanes, tot potenciant el disseny de models/agents de prevenció i cura de la salut pensats des de la pròpia comunitat gitana.

L’èxit de la proposta ha fet que  aquesta s’exporti ara mateix a altres localitats.