L’experiència d’Identitats i Miralls, exemple contra el racisme i l’estigma al mitjà el Públic

Amb l’Identitats i Miralls fa vuit edicions que entrenem la mirada per analitzar críticament allò que els mitjans diuen sobre La Mina. Aquesta experiència d’Aprenentatge i Servei ens ajuda a revisar com som, com ens construïm i com ens emmirallem davant de les noticies que es publiquen sobre el barri. És una oportunitat per desaprendre, deconstruir i deslligar-nos d’estigmes i limitacions. I així ho ha entès també el mitjà el Públic, que ha compartit un reportatge que posa la nostra experiència d’exemple en la lluita contra el racisme.

Els estereotips no es construeixen sols. Així ho entenem nosaltres des del projecte i ho intentem transmetre i analitzar des de l’experiència Identitats i Miralls. Aquesta iniciativa d’Aprenentatge i Servei funciona des de fa vuit cursos i treballa per desmuntar estigmes des de la pròpia comunitat. Veïnatge i projectes socioeducatius del barri es troben amb alumnes de Treball Social de la Universitat de Barcelona per intercanviar opinions i obrir el territori a altres mirades. Llegint de manera crítica les noticies que els mitjans de comunicació publiquen sobre La Mina, podem fer-nos una idea de tot allò que es filtra i cala sobre l’identitat col·lectiva del barri. Drogues, pobresa, delinqüència, violència. Són només algunes de les idees que predominen en l’imaginari comú. I a l’Identitats i Miralls ens aturem per veure què de veritat hi ha en tot això.

Aquesta setmana el mitjà de comunicació el Públic s’ha apropat al desdelamina.net per conèixer l’experiència. A l’article “La lluita contra el racisme comença a les escoles”, les dinamitzadores del projecte hem pogut compartir els anys de tasca. “Un dels objectius, doncs, del taller és demostrar que aquests joves no tenen el destí gravat a foc només per haver nascut a la Mina, per molt que alguns titulars de notícies els augurin un futur de misèria”, incideix la periodista al reportatge.

L’Identitats i Miralls és per a nosaltres una experiència d’èxit. L’any 2016 va rebre el Premi Civisme als Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya. Altres mitjans també han fet d’altaveu de la proposta en més d’una ocasió. I any rere any continua sent una aposta del desdelamina.net per treballar en xarxa en la nostra pròpia manera de transformar la realitat del barri.