Acomiadàvem el mes de juliol amb novetats als carrers del nostre barri. Els mitjans de comunicació generalistes començaven a fer saltar l’alarma parlant de “preocupació”, “malsons” i “delinqüència” als seus canals, i els relats de crònica negra s’anirien allargant durant el mes d’agost.
Imatge de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals
TV3 informava d’un augment de presència policial a La Mina per combatre el repunt en el consum d’heroïna. El mitjà es feia ressò d’un pla de xoc policial destinat a recuperar l’espai públic després que, segons la font, apugéssin un 12% els delictes al barri al llarg dels darrers mesos: “Hi haurà controls de Mossos i de la policia local a les zones d’entrada al barri per dissuadir els compradors de droga.”
Furgonetes de la Brigada Mòbil patrullarien llavors pels carrers en un intent per frenar el tràfic de drogues. Així ho explicava Andreu Martínez, director general de la Policia de Catalunya: “L’espai públic del barri de la Mina necessita un canvi, necessita revertir la situació. El compromís nostre és el disseny d’un pla de xoc.” La notícia del 324 apuntava també que la policia creu que “la pressió contra el tràfic de drogues al Raval de Barcelona ha anat traslladat traficants i heroïnòmans a la Mina.”
El mitjà Nació Digital ens oferia una visió de context històric amb l’article “Resignació veïnal a La Mina, supermercat de l’heroïna”. El reportatge proporcionava una panoràmica dels diferents racons que generen més situacions de conflictivitat al barri. I es parlava també de polítiques, de plans de transformació social pendents i de seguretat ciutadana.
Més sensacionalista era el reportatge que La Vanguardia dedicava al tema. Amb un vídeo que oferia imatges d’una redada al bloc Venus, el mitjà mostrava com “La Brimo dels Mossos recuperava el control dels carrers de La Mina”. Sense deixar anar cap detall morbós, la notícia mostrava sense escrúpols el conflicte.
Imatge de Nació Digital
La tensió augmentava amb la mort d’un home apunyalat durant una baralla al barri. Així ho explicava el diari Ara: “El 112 va rebre l’avís d’una baralla entre diverses persones al carrer. Quan la policia hi va arribar, va trobar un home ferit de gravetat per una agressió amb arma blanca i dues persones ferides de menys gravetat. Tots tres van ser traslladats a l’hospital, on, cap a la una de la matinada, ha mort el jove que estava més greu.”
Imatge de l’Agència Catalana de Notícies
El mes d’agost finalitzava amb la notícia de dos incendis. Un d’ells, provocat, ocasionava danys a 16 contenidors i quatre vehícles que es trobaven entre els carrers Ponent, Cristòfol de Moura i Mar. El diari El Mundo advertia que els Mossos d’Esquadra obririen una investigació, però fins el moment no havien trobat culpables.
L’altre incendi es produïa el 28 d’agost a un pis del bloc Venus. Dues persones havien de ser ateses per intoxicació lleu a causa d’inhalació de fum. La Vanguardia detallava que fins a set dotacions de bombers havien treballat per apagar el foc i que les causes del mateix encara no s’havien descobert.
Imatge de El Mundo
La Mina ha estat, per tant, en el punt de mira dels mitjans de comunicació al llarg del darrer mes. Les notícies de crònica negra han banyat el panorama públic del barri i ara la feina d’aprofundir i d’entendre el context per explicar-vos-ho amb sensibilitat és nostra. Arrenca el mes de setembre i nosaltres ho fem amb les piles carregades i els ulls i la consciència ben oberts.