L’Institut Escola La Mina: una aposta contra l’estigma de la marginalitat

  • Categoria de l'entrada:Educació

No és la primera vegada que l’Institut Escola La Mina apareix als mitjans de comunicació. L’entrevista a la directora, Marta del Campo, a Catalunya Ràdio o el reportatge del diari Ara contra el fracàs escolar van aproximar-se ja a la realitat i la lluita del centre educatiu del nostre barri. Ara ho ha fet el diari El Mundo a través d’un article que reconeix l’estratègia de l’escola per fer front a l’estima de la marginalitat.

L’escola el Til·ler, del Bon Pastor (Barcelona), i l’Institut Escola La Mina han servit d’exemple per donar context a l’article del diari El Mundo sobre la segregació escolar. Un reportatge que posa de manifest que “Espanya és un dels països europeus amb major divisió de l’alumnat per nivell socioeconòmic”. I afegeix que un dels principals problemes de l’educació pública a Catalunya és que “els menors es reparteixin segons els ingresos de la seva llar.”

Per combatre la complexitat social que suposa la segregació escolar, el centre educatiu del nostre barri va apostar per convertir-se en Institut Escola. La directora, Marta del Campo, explica en l’article les millores produïdes per aquesta aposta: “Hem aconseguit que tots els alumnes passin de sisè a primer de l’ESO. És la primera vegada que no perdem a ningú des que sóc directora”.

De la mateixa manera, l’article de El Mundo explica sobre la importància d’ensenyar des del treball en equip i les propostes dinàmiques i sobre la influència positiva de persones referents que motivin a l’alumnat a continuar amb els seus estudis. “Moltes vegades em poso d’exemple a les famílies. Com que sóc del barri, la confiança la tinc guanyada i els faig entendre la necessitat que les nenes i els nens estudiïn”, exposa Iván Cortés, promotor escolar al barri de La Mina.