Oriol Amorós planteja una ‘nova Mina’ a partir de 2028, un cop enderrocat el bloc de Venus

  • Categoria de l'entrada:Espai públic

Oriol Amorós, secretari general del Departament de Drets Socials, va parlar sobre el futur de l’edifici Venus i el barri de La Mina en una entrevista aquest passat dimarts 12 de març a Ràdio Ciutat de Badalona. Concretament, ho va fer al programa ‘Badalona Matí’ de Ràdio Ciutat de Badalona, amb preguntes de Núria Rodríguez.

Tot i que moltes de les coses que comenta ja s’havien anunciat amb anterioritat, sí que confirma que hi ha 30 famílies que a hores d’ara ja han demanat una indemnització davant la situació d’expropiació, mentre que 31 més ja haurien sol·licitat acollir-se a la primera fase de reallotjament. Un pas més en tot el procés, però que només representa una minoria de les 239 famílies afectades del bloc, que encara resten pendents de la publicació definitiva del projecte d’expropiació de l’edifici per part de l’Oficina Tècnica de Venus.

Preguntat per una possible data de l’enderroc, Amorós marca un calendari d’entre tres i quatre anys, situant-lo entre mitjans 2027 i el 2028. A la vegada, menciona també la degradació de la vida comunitària de l’edifici després de tants anys d’espera, així com el fet que el procés d’expropiació s’ha reactivat a partir de la sentència judicial de 2020.


Què passarà amb la parcel·la de Venus un cop l’edifici no hi sigui?

Oriol Amorós no concreta quin tipus d’ús tindrà l’espai que ara mateix ocupa el bloc de Venus, fent menció del fet que ara mateix urbanísticament consta que els terrenys s’haurien de destinar a equipaments culturals. A partir d’aquí, però, deixa la porta oberta a altres usos mitjançant un “projecte de reordenació del barri” que hauria de suposar un seguit d’actuacions urbanístiques en coordinació amb l’ajuntament de Sant Adrià de Besòs per a poder millorar la zona.

És en aquest context que apareix en l’entrevista el fet que a La Mina només hi ha una escola de primària i que per nombre d’habitants n’hi hauria d’haver una altra, que al barri no existeix un bloc d’oficines o similar, o la “clara petició” de l’ajuntament de poder construir un equipament referencial per a la gent gran.

Quina d’aquestes possibilitats seria destinada a l’espai que ocupa ara l’edifici Venus seria una incògnita a l’espera d’aquest pla de reordenació. Un pla que, segons el secretari general, hauria de permetre una “nova Mina” en què es tinguin en compte tots els usos urbanístics (habitatge, economia, educació, sanitat, cultura…) per acabar tenint un barri “equilibrat”.


Seguretat al barri de La Mina

Segons Amorós, la seguretat al barri ha millorat respecte al que havia pogut ser històricament en altres moments; comentant que si bé havia pogut ser el “pitjor barri de Catalunya”, en aquests moments no és així. Tot i això, també espera que les millores que el projecte de reordenació hauria de dur al territori també tinguin un efecte positiu sobre la situació de seguretat i la vida al carrer a La Mina.


Per saber-ne més:

L’enderroc de l’Edifici Venus, a partir de 2028 (Badalona Comunicació)
Enllaç a l’entrevista sencera, a partir del minut 24 (Badalona Matí)