Eleccions Municipals 2023: analitzem la lletra petita dels resultats

  • Categoria de l'entrada:desdelamina

Com sabeu, durant les darreres setmanes hem cobert el seguiment de les eleccions municipals 2023. Ho hem fet recollint les qüestions que més interessaven al veïnatge i fent-les arribar als diferents partits polítics que tenien representació a l’Ajuntament: PSC, ERC, SAEC i CS. I hem comptat també amb la lectura del periodista Jordi Ribalaygue sobre els reptes que enfrontava la ciutat de Sant Adrià de cara al 28M.

Ara, amb els resultats ja sobre la taula, analitzem les dades més rellevants que podem extreure de les votacions a Sant Adrià del Besòs, i en concret, al barri de La Mina.

Si fem un cop d’ull al mapa de resultats carrer a carrer, la marea vermella del PSC és protagonista al territori. Però què ens diu la lletra petita d’aquests resultalts? Quines són les dades que en podem extreure? Quines són les principals diferències respecte a les eleccions del 2019? I què han votat les veïnes de La Mina?

A Sant Adrià de Besòs la força més votada en les eleccions municipals del 28M ha estat el PSC amb un 43,31% dels vots (4.953) i 11 regidores. Filo Cañete continuarà així al capdavant de l’alcaldia. Si comparem els resultats amb les anteriors eleccions del 2019, podem veure com el Partit dels Socialistes ha guanyat 3 regidores. A La Mina, concretament, 1003 persones han aspotat perquè el PSC torni a governar en la localitat.

A prou distància, queda ERC amb el 14,72% dels vots (1.684) i 3 regidores. Perd 2 regidores respecte al 2019 però continua sent la segona força política. No ha estat, però, la segona opció més votada a La Mina. Al barri, 167 persones han triat Esquerra Republicana, 80 menys que en les darreres eleccions.

Els segueix el PP, amb el 13,26% (1.517 vots) i també 3 regidores. Recordem que el Partit Popular no va obtenir representació a les eleccions municipals del 2019. A La Mina, 226 persones l’han votat (136 més que fa quatre anys).

Completen la representació política SAeC, amb el 7,94% (908 vots) i 2 regidores, i VOX, amb el 10,17% (1.164 vots) i també 2 regidores, que per primera vegada entra a l’Ajuntament de Sant Adrià de Besòs. A La Mina l’extrema dreta ha estat la segona força, amb 291 votants. És el barri de Sant Adrià de Besòs on més persones han votat a VOX.

L’abstenció, una clara preocupació

De les dades que més poden amoïnar arran dels resultats és l’augment d’abstenció a tota la ciutat. Si al 2019 se situava en el 47,98%, en les eleccions municipals actuals es troba en el 55,08% (un 7,1% més).

Però, a La Mina aquesta realitat s’agreuja i molt. Hi ha carrers, com els de Venus, Saturn, Mart o Estrelles, on l’abstenció s’eleva fins el 75-77%. És a dir, que de cada quatre persones amb dret a vot, tres no van acudir a les urnes.

Així, en una visió general, la Mina Nova és la zona amb una menor participació, mentre que la mitjana d’abstenció a La Mina Vella i a La Mina residencial se situa entorn el 62%.

Aquestes xifres ens semblen realment preocupants, especialment després de conèixer que les pròximes eleccions generals s’han convocat per al 23 de juliol en plena època de vacances per a moltes famílies del barri.

Si voleu aprofundir en els detalls dels resultats, us animem a fer una ullada al mapa interactiu de eldiario.es, on s’analitzen les dades carrer a carrer.